Terug naar overzicht

Hoe voorkom je vet haar?

Hoe verdwijnt vet haar of zorg je er net voor dat je geen vet haar krijgt? Hoe creëer je een gezonde bos haar? Wij delen graag onze kennis!

Wat is vet haar?

De oorzaak van vet haar ligt niet bij je haar zelf, maar bij je hoofdhuid. In de hoofdhuid zitten talgklieren die talg produceren om de huid gezond te houden maar ook om te beschermen tegen infecties en bacteriën. Het aanmaken van talg is dus een natuurlijk proces om het lichaam gezond te houden. Soms beginnen de talgklieren meer talg te produceren dan normaal, dan ontstaat een vette hoofdhuid met als gevolg vette haren.

Aan een verhoogde talgafscheiding bij hormonale veranderingen tijdens de puberteit, zwangerschap of menopauze kan je weinig doen. Wanneer je vet haar veroorzaakt wordt door stress, het gebruik van de verkeerde verzorgingsproducten of ongezonde voeding, ligt het lot van je haar in je eigen handen. Lees onze tips en verlos jezelf voorgoed van vet haar! 

Gezonde haren door een gezonde voeding

Gezondheid begint van binnen! Door gezond en gevarieerd te eten ga je je niet alleen beter voelen maar ga je ook meer stralen. Niet alleen je lichaam en huid zullen je dankbaar zijn voor al dat gezond eten maar ook je haar!

food.png

Welke vitamines geven je haar een echte opkikker?
Vitamine A en bèta-caroteen

Vitamine A ondersteunt de groei van gezonde cellen en weefsels, dus ook dat van je haar en hoofdhuid. Bèta-caroteen (pro vitamine A) wordt in het lichaam omgezet in vitamine A. Het heeft dezelfde functies als vitamine A. Je vindt bèta-caroteen in ondere andere spinazie, wortelen, zoete aardappelen, mandarijnen, mango, meloen en abrikozen.

B-vitamines

Er zijn verschillende vitamines B die een positieve invloed hebben op de kwaliteit van je haar.

Vitamine B2, ook wel riboflavine genoemd, is een micronutrient die een positief effect heeft op je haar. Een tekort aan vitamine B2 kan haaruitval veroorzaken. Je vindt deze vitamine in onder andere champignons, eieren, broccoli en spinazie.

Vitamine B3 verbetert de bloedcirculatie van je hoofdhuid. Het versterkt ook de haarfolklies. Onder andere brood, granen, rundvlees en zalm zijn rijk aan vitamine B3.

Vitamine B5 is een vitamine die de vergrijzing van het haar vermindert en haaruitval voorkomt. Je vindt deze vitamine in onder andere kip, melk, volkoren brood, granen en zalm.

Ook vitamine B6 is een vitamine die haaruitval vermindert.  

spinazie.png

Vitamine C en E

Vitamine C is nodig om de bloedvaten in je hoofdhuid gezond te houden, daarnaast verhoogt vitamine C ook de opname van ijzer in de voeding.
Vitamine E is dan weer een belangrijke vitamine om je haar glanzend en elastisch te houden.
Vitamine C en vitamine E zijn effectiever als je ze samen eet. Goede bronnen van deze vitamines zijn spinazie, noten, zaden en avocado’s. 

Vitamine D

Uit een onderzoek aan de Harvard Medical School blijkt dat de haargroei van kale muizen wordt gestimuleerd door uit vitamine D afgeleide bestanddelen. Door de muizen hiermee te behandelen, was er sprake van hergroei van het haar. Bepaalde vitamine D receptoren in ons lichaam zouden mogelijk de sleutel zijn tot hergroei van het haar.

Griekse yoghurt is bijvoorbeeld een uitstekende bron van vitamine D en bevat ook veel proteïnen en vitamine B5. 

Zink en ijzer

Zink zorgt ervoor dat je haar niet uitvalt en ijzer is belangrijk voor de groei van je haar. Granen, noten, melk, aardappels, zilvervliesrijst, groenten en fruit zijn belangrijke leveranciers van zink en ijzer. 

Probeer eens deze lekkere groene smoothie!

De ingrediënten van deze smoothie bevatten veel vitamines, ijzer, proteïnen, vezels en antioxidanten. De perfecte benodigdheden voor sterk en glanzend haar!

smoothie-ok.png

Wat heb je nodig?
– 1 handvol spinazie
– 1 glas amandelmelk
– 1 kopje blauwe bessen
– 1 banaan
– 1 peer
– eventueel 1 eetlepel chiazaden

Drink voldoende

Zorg dat je altijd genoeg drinkt. Vocht in het lichaam houdt de huid ook beter gehydrateerd van binnenuit. Als je hoofdhuid voldoende gehydrateerd is, hoeven je talgklieren ook geen overuren te draaien om meer talg te produceren vanwege je droge hoofdhuid, want die heb je dan niet! Door goed te drinken reduceer je dus de kans op vet haar.

vethaarpicture (1).png

Meer tips
Was je haar niet te vaak

Je hoort het vaak maar dit is écht geen fabeltje! Als je je haar te vaak wast, wordt het nog sneller vet. Probeer dus het aantal wasbeurten te beperken. Tussen de wasbeurten kan je je haar toch fris en vetvrij houden door een droogshampoo te gebruiken.
FRESH.HAIR van Kevin Murphy is hiervoor een geweldig product! Goed schudden voor gebruik en dan luchtig en evenredig op droog haar sprayen. Kam of borstel daarna je haar goed uit. Klaar!
De droogshampoo van Kevin Murphy is op basis van citroen en geeft het haar textuur en body, terwijl het wordt gereinigd van geurtjes, oliën en build-up.

Detoxen

Wanneer het dan toch tijd is voor die wasbeurt, is het goed om het haar eerst te detoxen met een detoxshampoo. Kevin Murphy heeft hiervoor MAXI.WASH ontwikkeld. Je brengt deze shampoo aan op nat haar en masseert het zacht in op het haar en de hoofdhuid. Laat het 1 minuut inwerken en spoel daarna uit. Een goede richtlijn is om deze shampoo een keer per week te gebruiken om residu en onzuiverheden weg te wassen. 

Gebruik ook niet te veel shampoo. Het is beter twee keer weinig shampoo te gebruiken dan één keer te veel!

vethaarmaxiwash-okweb.png

Spoel shampoos en conditioners altijd goed uit

Zorg dat je shampoos en conditioners altijd goed uitspoelt. Heet water is nooit goed voor je hoofdhuid en haar, gebruik dus altijd lauw water.

Vermijd te vaak borstelen

Als je vaak met je handen door je haren gaat, het vaak borstelt of doorkamt, verspreid je de talg vaker dan nodig is over je haren en zoiets kan dus uiteindelijk leiden tot haren die snel vet worden.

Verschoon je kussensloop

Nog een simpele manier om vet haar te bestrijden, is het regelmatig verschonen van je kussensloop. Doordat je 's nachts lekker met je hoofd in je kussen ligt te woelen, verspreiden vetten en residu van je hoofdhuid zich in je kussensloop. Iedere nacht komt je haar hier weer mee in aanraking, waardoor vetten en residu je (vaak nét gewassen en schone) haar weer vet maken. 

kevinmurphy-ok.png

Kevin Murphy: skincare for your hair

Tijdens de zoektocht naar hoogwaardige ingrediënten, wordt er bij Kevin Murphy gezocht naar ondernemingen die op een ecologisch verantwoorde manier telen en oogsten, ethisch ondernemen en op geen enkel moment in het productieproces op dieren testen. Enkel op die manier kan de garantie geboden worden dat de ingrediënten die Kevin Murphy gebruikt van de hoogste haalbare kwaliteit zijn.

Vitamines en aminozuren zorgen voor de versterking van het haaroppervlak. Dit resulteert in dikker haar en voorkomt dat haren gaan splitten!
Hydraterende ingrediënten zoals boter van mango & Murmuru zorgen voor zijdezacht haar.
Extracten van Baobab, oranjebloesems en Peruviaanse schors geven het haar een infuus aan gewichtsloze hydratatie.
Antioxidanten afkomstig uit de Kakadupruim, de orchidee, de lotusbloem en woestijnlimoen voorkomen haarbreuk en herstellen haar dat chemisch werd behandeld op een zachte manier.

In de Kevin Murphy producten vindt je geen sulfaten. Er wordt enkel gewerkt met volledig plantaardige schuimmakers. Anders dan sulfaten zijn deze plantaardige schuimmakers, niet schadelijk voor je haar en hoofdhuid en hebben ze ook geen negatieve impact op het milieu.
Parabenen zijn voor Kevin Murphy ook uit den boze. Al te vaak resulteert het gebruik van parabenen in irritatie en jeuk.

Kevin Murphy kiest voor natuurlijke bewaarmiddelen, die zowel de producten als jouw haar en hoofdhuid beschermen en niet schadelijk zijn voor het milieu.